projectaanpakkennisbank projectaanpak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennisbank projectaanpak is een belangenloos initiatief om kennis en praktijkervaring op het gebied van projectmanagement te delen.

 

© www.kennisbank-projectaanpak.nl

Work Breakdown Structure - WBS

Als onderdeel van het projectplan, en als belangrijke basis voor het inzien van de totale projectomvang, is het van een belang om een work breakdown structure te maken. Deze structuur zorgt ervoor dat je, met je team, snel tot de kern van het projectresultaat komt.

De work breakdown structure (wbs), vormt op zichzelf weer de basis voor het verder uitwerken van verantwoordelijkheden in het verantwoordelijkheidschema in de vorm van een raci model.

 

 

Uitwerken van een WBS

Het maken van een WBS of werkschema zorgt er stapsgewijs voor dat je alle onderdelen die komen kijken bij een project in beeld brengt. In volgorde van opzet gaat het als volgt:

 

Voorbeeld work breakdown structure

Wij hebben als voorbeeld een basis WBS uitgewerkt voor een gemiddeld bouwproject. Hierin is de bovengenoemde opzet terug te zien:

 

work breakdown structure

 

 

klik op de afbeelding voor het downloaden van een bruikbaar model in excel format.

 

 

 

 

 

Het maken van een work breakdown structure geeft niet alleen een goed totaalbeeld als het af is, maar is ook een belangrijke stap om met een projectteam alle details van het project door te spreken en om tot de essentie van het project te komen. Ook zorgt het ervoor dat zaken niet vergeten worden in de verdere uitwerking van het project.

 

 

Door samen met teamleden het WBS te maken en aan te vullen onstaat er ook inzicht vanuit verschillende invalshoeken. Hoe ervaren een projectleider ook is en hoe zelfstandig iemand kan werken, de inbreng en invloed van projectleden kan cruciaal zijn om tot de kern van de projectinhoud te komen.

 

 

 

 


Home    Contact    Links    Disclaimer                         Stuur deze pagina door via e-mail