projectaanpakkennisbank projectaanpak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennisbank projectaanpak is een belangenloos initiatief om kennis en praktijkervaring op het gebied van projectmanagement te delen.

 

© www.kennisbank-projectaanpak.nl

Voorbereidingsfase

Na de afronding van de ontwerpfase is er voldoende duidelijkheid om het project een stap verder te brengen en concreet voor te bereiden op de uitvoering. Deze fase bestaat uit de voorbereiding in de vorm van vergunningen en ontheffingen, maar bijvoorbeeld ook uit de aanbesteding van het werk om een geschikte aannemer te vinden.

Afhankelijk van de aard en omvang van het project worden hier een aantal taken en activiteiten uitgezet met als doel om het project voor te bereiden op de uiteindelijke uitvoering.

 

 

Onderdelen in de projectvoorbereiding

Als het gaat om een bouwproject zijn er een aantal onderdelen die terugkomen in de voorbereidingsfase:

 

 

Afronden voorbereidings fase

De voorbereidingsfase kan afgesloten worden met een uitvoeringsrapport. Dit is dan een aangepaste versie van het projectplan, waarin onderdelen als het budget, de planning en overige zaken geactualiseerd zijn met de kennis op dit moment.

Met name de begroting na de aanbestedingen kan hiermee voor een belangrijk deel duidelijk vastgesteld worden. Dit is vaak voor een opdrachtgever de belangrijkste toets of het project voort kan in de gekozen vorm.

 

 

Problemen met aanbesteden

Als er na de aanbesteding van de aannemer een financiel probleem ontstaat in het projectbudget kan er besloten worden om een bezuiniging door te voeren, of in extreme gevallen om de aanbesteding te laten vervallen en opnieuw naar de ontwerpfase terug te keren.

Wat betreft het aanbesteden van aannemers is het van cruciaal belang om de juiste eisen te stellen, de beste gunningscriteria per project te bepalen en vooral te mikken op de meest geschikte partij voor de klus, en niet alleen de meest scherpe prijs.

Het aanbesteden van werk is een proces wat secuur moet worden uitgevoerd, maar ook inhoudelijk moet passen bij de opdracht die je in de markt wil zetten. Het samenbrengen van de juiste wensen, het juiste advies en uiteindelijk de juiste aanbesteding is een belangrijk onderwerp in de voorbereidingsfase van elk bouwproject.

 

 


Home    Contact    Links    Disclaimer                         Stuur deze pagina door via e-mail