Uitvoeringsfase
Als de bouwvergunning (omgevingsvergunning) is afgegeven, de aannemer is geselecteerd en alle voorbereidingen zijn getroffen, kan er eindelijk gestart worden met de daadwerkelijke fysieke realisatie van het project.
De uitvoeringsfase is voor veel buitenstaanders van het project de meest duidelijke fase. Dit ondanks dat de overige fases in het bouwproject soms minimaal net zo lang duren dan deze specifieke realisatiefase.
Communicatie over de voortgang, maar ook over alle stappen en fases van de projectaanpak kunnen helpen om partijen meer zicht te geven op de totale omvang en doorlooptijd van projecten.
Uitvoering van bouwprojecten
Hoewel de uitvoeringsfase start na de voorbereidingsfase in het totale project, begint voor de hoofdaannemer in de uitvoeringsfase van het project zelf juist ook met de voorbereiding voor de start van het werk. Zo heeft een uitvoeringsproject ook weer een eigen fasering. Na de gunning (opdracht) die de aannemer voor het werk heeft gekregen start de inkoop, de bezetting van het bouwteam en de inplanning van de bouwstart op locatie.
De belangrijkste onderdelen die voorkomen tijdens de uitvoeringsfase zijn:
- Vergaderstructuur vastleggen (bouwvergaderingen, werkbesprekingen, stuurgroep).
- Overzicht contactpersonen en leveranciers.
- Bouwplaatsinrichting bepalen.
- Bouwplanning aannemer goedkeuren.
- Veiligheidsplan voor uitvoering maken.
- Bouw- en woningtoezicht ingelichten over start bouw.
- Bouwterrein bouwrijp maken.
- Budgetbewaking.
- Viering 1e paal (mits gewenst).
- Bouwwerkzaamheden in uitvoering (regulier bouwproces aannemer).
- Gebruiksvergunninging aanvragen.
- Voortgang / bezichtiging belanghebbenden.
- Opdrachten inrichtingsvoorzieningen.
- Directieleveringen.
- Nutsvoorzieningen.
- Sluitplan.
- Omliggend straatwerk.
- Bouwschoonmaak.
- Oplevering (en vrijgeving bouw- en woningtoezicht).
- Inrichting en ingebruikname.
De uitvoeringsfase is cruciaal voor het slagen van het project en het behalen van een optimaal projectresultaat. De selectie van de partijen die hiervoor zorgdragen, zoals de aannemer, is van groot belang.
De bouwwereld is continu aan verandering onderhevig, en dit zou je per project nader moeten bekijken. Welk type aannemer is geschikt voor welke klus? en hoe kom je tot een samenwerking met de beste partijen voor je opdracht? Dit zijn belangrijke vraagstukken die in de voorbereiding de basis vormen voor de uitvoeringsfase.
Home Contact Links Disclaimer Stuur deze pagina door via e-mail