projectaanpakkennisbank projectaanpak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennisbank projectaanpak is een belangenloos initiatief om kennis en praktijkervaring op het gebied van projectmanagement te delen.

 

© www.kennisbank-projectaanpak.nl

Raci model

Een bekende term binnen projectmatig werken is RACI. Raci is een model waarin de betrokkenheid van deelnemers binnen een project eenvoudig en eenduidig inzichtelijk kan worden gemaakt.

 

Een Raci model kan worden gemaakt op basis van de work breakdown structure (WBS) die je voor je project hebt gemaakt. Met een Racimodel of Raci-matrix kun je hierop een goede verdeling van taken en verantwoordelijkheden uitwerken. Dit kun je makkelijk doen door alle activiteiten uit de WBS om te zetten (of automatisch te koppelen) aan een matrix waarin je de betrokken personen en alle taken en activiteiten kwijt kunt.

 

 

Het voorbeeld verderop op deze pagina geeft een beeld van hoe de raci-matrix (of verantwoordelijkheidsschema) eruit ziet.

Het verantwoordelijkheidsschema, in de vorm van een raci-model, is normaal gesproken een onderdeel van het projectplan. Het verantwoordelijkheidsschema kan in dat plan weer als basis dienen voor de tijdplanning, waar alle activiteiten in tijd worden uitgeschreven. Deplanning, samen met de WBS en VWS, vormen daarmee een sluitend geheel binnen de projectaanpak.

 

 

De afkortingen en vertaling van RACI zijn als volgt:

Optioneel kunnen ook de S en O gebruikt worden, waardoor het RASCI of CAIRO model wordt gevormd. Deze aanvullingen staan dan voor:

 

 

Voorbeeld raci model

Hieronder is een voorbeeld te zien van een raci-model. Dit model is deels ingevuld en geeft een beeld van de opzet ervan:

raci model

 

Ontvang gratis een goed en bruikbaar voorbeeld van een RACI model in Excel door te klikken.

 

 

Raci modellen zijn een ideaal middel om in een opslag alle deelnemers, activiteiten en vooral verantwoordelijkheden te kunnen inzien. Juist het goed beleggen van verantwoordelijkheden is een belangrijk onderdeel in elke bedrijfsvoering en in het bijzonder in een projectomgeving.

Als u graag op weg wil worden geholpen om een goed doordachte projectstart te maken en een RACI model te ontwikkelen, projectinhoud te verduidelijken en het juiste projectteam te laten begeleiden hierin, dan kunt u ook bij ons direct advies en ondersteuning vragen. Wij kunnen al onze theorie in de praktijk brengen, en vaak met geringe inzet snel tot resultaten komen richting een optimaal projectresultaat.

Dus bent u toe aan een concrete vervolgstap voor uw project? aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen of u vraag te stellen:

contact@kennisbank-projectaanpak.nl

Of kijk voor meer informatie nog even op onze pagina over direct advies!


Home    Contact    Links    Disclaimer                         Stuur deze pagina door via e-mail