projectaanpakkennisbank projectaanpak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennisbank projectaanpak is een belangenloos initiatief om kennis en praktijkervaring op het gebied van projectmanagement te delen.

 

© www.kennisbank-projectaanpak.nl

Projectplan

De projectdefinitie met de formulering van de doelstelling en resultaat is de start van het opzetten van een goed projectplan, ook wel plan van aanpak genoemd. Het projectplan is een belangrijk onderdeel voor de sturing van het project, en verdient zijn tijd en waarde voor het maken ervan bij de uitvoering van het project al snel terug.

Als er een vorm met een standaard inhoud van een projectplan of plan van aanpak in een organisatie aanwezig is, zal er gekeken moeten worden of deze toereikend is en vooral, of deze makkelijk hanteerbaar is. Een goed projectplan zal, afhankelijk van het betreffende project, in meer of mindere mate minimaal de volgende onderdelen moeten bevatten:

 

 

Algemeen informatie over het project:

De beheersmatige aspecten:

 

Een goed plan van aanpak

plan van aanpakBij het opstellen van een goed projectplan komen alle relevante onderdelen aan bod die binnen het project van belang zijn. Samen met het projectteam worden de zaken besproken en opgesteld, waarna er een helder stuk kan worden gepresenteerd aan de opdrachtgever. In het plan zal moeten zijn aangegeven wat er van het projectresultaat verwacht mag worden, met als onderbouwing alle beheersmatig aspecten en een inventarisatie van de risico's.

In het plan zal ook moeten worden aangegeven wat specifiek niet bij het resultaat van het project hoort. In feite moeten alle onduidelijkheden weggenomen zijn, waarna de opdrachtgever akkoord kan geven voor de uitvoering volgens het plan. De kwaliteit van een project kan verder gewaarborgd worden door het stellen van de juiste eisen en het toepassen van onderdelen uit de voorgaande hoofdstukken, waarbij de projectleider, het projectteam, organisatie en procedures allemaal kunnen bijdragen aan succesvolle projectrealisatie.

 

 

Details in het projectplan

Verder kan er worden nagedacht over standaardisering en aanpak van onderdelen als contractvorming, en het aanbesteden van werken. Deze onderwerpen komen binnen elk nieuwbouwproject voor, en het kan goed zijn om als projectleider of binnen een organisatie vooraf meer eenduidigheid te creƫren als het gaat om deze onderwerpen.

Het maken van een goed projectplan zorgt ervoor dat je vooraf goed nadenkt over alle samenhangende onderwerpen binnen het project. Een onmisbare stap.

 

 


Home    Contact    Links    Disclaimer                         Stuur deze pagina door via e-mail