projectaanpakkennisbank projectaanpak

 

 

 

 

 

 

Kennisbank projectaanpak is een belangenloos initiatief om kennis en praktijkervaring op het gebied van projectmanagement te delen.

 

© www.kennisbank-projectaanpak.nl

Nazorgfase

Als een nieuw gebouw of een ander projectresultaat fysiek gerealiseerd is, betekent dit nog niet dat het project en de projectleiding is afgerond. Een belangrijke fase na de uitvoering is namelijk de nazorgfase.

De nazorgfase wordt regelmatig vergeten of minder ingrijpend ingeschat dan deze werkelijk is. Zo is er vaak snel een afname van inzet en betrokkenheid van mensen, maar bijvoorbeeld ook een te snelle overdracht, zonder dat alle opstartproblemen zijn opgelost.

 

 

Goede nazorg van projecten

nazorgfase projectDe eerste stap om van uitvoering naar nazorg over te gaan is de oplevering van het nieuwe gebouw. Belangrijk is hierbij dat een project niet wordt geaccepteert als het nog niet volledig en compleet op te leveren is.

Andere belangrijke onderwerpen in de nazorgfase zijn

 

Al met al een hele lijst met belangrijke onderwerpen die in de nazorgfase aan bod komen. Wat er in de praktijk gebeurt is dat er vanuit een vrij compacte projectorganisatie opeens veel belanghebbende partijen actief bij het project betrokken moeten en willen worden.

 

 

Plannen van nazorg

Bij een goede planning van de nazorgfase kan voorkomen worden dat er veel onduidelijkheid blijft bestaan over de ingebruikname van het project, en de inhoud van het project. Ook is het belangrijk om goed in te calculeren dat er dus voldoende tijd en inzet van projectleiding aanwezig moet zijn in deze fase. Dit geldt niet alleen voor de aannemer en architecten, maar ook de inzet van de projectleider.

Tot slot is communicatie een belangrijk middel om tot een goede nazorg te komen. Op tijd de juiste informatie delen, de juiste mensen informeren en betrekken is allemaal van groot belang om ook de afronding van de projectaanpak op de juiste wijze uit te voeren.

 


Home    Contact    Links    Disclaimer                         Stuur deze pagina door via e-mail