projectaanpakkennisbank projectaanpak

 

Kennisbank projectaanpak is een belangenloos initiatief om kennis en praktijkervaring op het gebied van projectmanagement te delen.

 

 

© www.kennisbank-projectaanpak.nl

Wat is Agile

Agile is een term die tegenwoordig veel langskomt en wordt gebruikt om een bepaalde slankheid en wendbaarheid in te brengen bij bedrijfs- en ontwikkelingsprocessen. De eesrte verwarring ontstaat vaak bij de vergelijking tussen Lean (slank) en Agile (lenig). Dit lijkt elkaar prima te versterken en er zitten ook veel overlappen in de verschillende methoden.

Vooropgesteld, Lean is ouder en gebaseerd op een oorsprong in 1926 bij de oprichting van de Toyoda Automatic Loom works in Japan. In 1988 is de term Lean voor het eerst in het westen gebruikt. Deze term en vertaling van de werkwijze was in feite onbekend in Japan. De oorspron van de term Agile is onstaan naat in 2001 het Aglime Manfesto is opgesteld, de uitwerking gebaseerd op ideeen uit de jaren negentig. Agile is bijvoorbeeld een paraplu voor werkvormen zoals Scrum.

 

 

Agile vs Lean

agileOm een beeld te geven van de focus van Agile, is hieronder het globale verschil weergegeven tussen Agile en Lean:

Agile richt zich op: Veranderen en innoveren, aanpassen, co-creatie met klanten, disruptie, interactie en zelforganisatie. Lean richt zich meer op: Verbeteren, efficientie, waarde voor de klant, standaardisering, afstemming en streven naar perfectie. De vergelijkingen tssen de twee zijn overigens in basis ook weer erg groot. Beiden richten zich natuurlijk in sommige gevallen gewoon op het kanaliseren van boeren verstand als het gaat om de beste manier om iets goed en kwalitaitef aan te pakken.

 

 

Agile en scrum

De gedachte voor Agile komt onder andere uit de ICT sector. Een groot probleem bij innovaties en ontwikkelingen in de ICT sector is dat als je vooraf alle stappen helemaal tot in de puntjes uitwerkt, en met een realtief vast team werkt, zoals bij projectmanagement vaak het geval, je je tussentijds niet de kans krijgt om tijdig aanpassingen te doen en de koers te buigen.

Een belangrijke methode die valt onder de Agile filosofie is Scrum. Waarmee we direct duidelijk willen maken dat Scrum in feite een onderdeel is die valt onder de paraplu van Agile.

 

 

Home    Contact    Links    Disclaimer                         Stuur deze pagina door via e-mail